Wat is je tijd?

Dat is vaak het eerste dat mensen vragen na afloop van een hardloopwedstrijd. Alsof dat het enige is dat telt. Er zijn nog zoveel meer elementen die een loopwedstrijd de moeite waard maken. Bijvoorbeeld de omgeving, de mensen langs de kant, de sfeer, het plezier van het bewegen kunnen het evenement voor jou een succes maken.

De vraag “Wat is je tijd?” direct na een race doet afbreuk aan alle andere aspecten van een loopwedstrijd die zo’n evenement meer dan de moeite waard maken. Een focus op de tijd kan het plezier tijdens of na zo’n race zelfs doen afnemen. Je hoeft niet de strijd aan te gaan met anderen of steeds jezelf te verbeteren. In onze maatschappij wordt er zo gefocust op presteren, dat het extra belangrijk is om beweging te zien als een vorm van ontspanning en een bron van plezier. Op het werk ben je vooral bezig met logisch nadenken, met je linkerhersenhelft. Met sport of bewegen gebruik je juist meer je creatieve kant, je rechterhersenhelft. Je ontspant door activiteiten in deze twee hersenhelften af te wisselen. Als je sport gaat zien als een prestatie, dan komt er druk op te staan en zul je er minder ontspanning van ervaren en dat juist is zo’n belangrijke motivatie om te gaan en blijven bewegen.

Je prestatie op een bepaalde dag is ook afhankelijk van een breed scala aan fysieke en mentale aspecten die je niet allemaal in de hand hebt. Als je slechts focust op tijd is de kans op teleurstelling groot wanneer je de tijd die je jezelf als doel had gesteld niet haalt. Dus geniet met volle teugen van iedere wedstrijd: van het weer, de mensen langs de kant, je medelopers, van de natuur, de sfeer, van het lopen en het gevoel dat je krijgt over de finish. Een grote kans dat je dan het best presteert…

Als trainer dient je eerst vraag na afloop van een wedstrijd dan ook eerder te zijn: “Heb je lekker gelopen?”. Plezier is het belangrijkst. Als er dan ook nog goed gelopen is, is dat alleen maar mooi meegenomen en een extra motivatie om zo door te gaan. En vanuit ontspanning presteert iedereen op zijn of haar best. Dus zelfs wanneer je je richt op prestaties is ontspanning een belangrijke factor. In de voorbereiding kun je je richten op het belang van plezier en beleving, een verantwoorde wedstrijdvoorbereiding (fysiek en mentaal), rust en ontspanning, gezonde voeding; kortom dat je je goed voelt. Als je daar aandacht aan besteedt, dan geef je atleten niet alleen een goede training, maar breng je ze ook een gezonde levensstijl bij. En daar hebben ze niet alleen wat aan in de sport, maar ook in de rest van hun leven.