Trainersopleiding

Meerdaagse trainersopleiding Bewust Hardlopen

Bewust Hardlopen heeft zich inmiddels bewezen als een methode die het loopplezier vergroot en het aantal blessures reduceert. De opleiding geeft nieuwe inzichten en praktische oefeningen die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Hiermee kan bij de trainingen beter gedifferentieerd worden naar de individuele loopstijl en belastbaarheid. Er wordt met kleine cursusgroepjes gewerkt, zodat elke deelnemer zowel didactisch als inhoudelijk een goede ontwikkeling door kan maken.

Deelnemers met een trainerslicentie bij de Atletiekunie krijgen 6 licentiepunten op niveau 3 voor de opleiding. Er wordt gedifferentieerd naar ervaring en vooropleiding:

Opleiding A: Voor onervaren trainers en trainers zonder trainerscursus. Deze opleiding duurt 7 dagen.
Opleiding B: Voor ervaren trainers met een trainerscursus. Deze opleiding duurt 5 dagen.

Inhoud

In de opleidingsdagen wisselen theorie en praktijk steeds af, waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen. In opleiding A komen alle onderwerpen aan bod en in opleiding B punt 2 t/m 11.

 1. Trainingsprincipes, -samenstelling en -opbouw, didactiek en de organisatie van looptrainingen. Niet in opleiding B
 2. Bewust Hardlopen in de context van verschillende looptechnieken.
 3. Video-opnames maken en analyse van loophouding en looppatroon. Oefeningen voor de loophouding en -beweging die het lopen minder belastend en efficiënter maken.
 4. Training van de rompspieren specifiek gericht op hardlopen voor meer rompstabiliteit.
 5. Ademhalingsoefeningen.
 6. Mindfulness bij het hardlopen. Met de juiste focus wordt meer op veerkracht en met meer plezier gelopen.
 7. Herkenning en verzorging van (dreigende) blessures, met specifieke aandacht voor de ‘sitting disease’.
 8. Een andere kijk op schoenen vanuit een minder belastende loop.
 9. Een gezonde leefstijl
  • De balans tussen belasting en herstel op fysiek en mentaal gebied.
  • Gezonde voeding in het algemeen en rond de trainingen.
 10. Didactische vaardigheden, differentiëren bij niveauverschillen in de groep.

Naast de praktijkoefeningen in en voor een groep, worden er na elke les ook praktijkopdrachten als ‘huiswerk’ meegegeven. Deze geven zo’n 2-3 uur studiebelasting per les.

Er worden tevens in overleg cursussen op locatie gegeven. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat we de inhoud en duur van de cursus afstemmen op de lokale behoefte. Dit kan een complete trainerscursus zijn, maar ook een onderdeel zoals bijvoorbeeld video-analyse.

Planning en locatie

IJsselstein
Data cursus B najaar 2024:
15 en 22 september
6 en 20 oktober
10 november

Voor cursus A worden hier in overleg met de betreffende cursisten twee cursusdagen aan toegevoegd.

Stuur voor vragen een mailtje naar Elma. De cursuslocatie is bij REactive (Utrechtsestraat 7). Lestijden: 9.30 – 15.30 uur.

Wanneer je een les niet kunt, kijken we hoe je deze op een andere dag in kunt halen. Twijfel je welke cursus bij jouw achtergrond past of heb je andere vragen, neem dan even contact op met  Elma Sandee, 06-24595680.

Kosten en aanmelden

De kosten voor opleiding A van 7 dagen bedragen 875 euro en voor opleiding B van 5 dagen 625 euro (excl. 21% btw). Dit is inclusief het boek Bewust Hardlopen een cursus syllabus, lunches, koffie, thee en lekkers tussendoor.Aanmelden

Je kunt je aanmelden via het aanmeldingsformulier of je interesse kenbaar maken in een mailtje naar Elma Sandee. Je kunt na aanmelding nog kosteloos annuleren tot 2 weken voor de eerste cursusdag. Bij annulering van 2 weken tot 1 dag voor de eerste cursusdag dient 50% van het cursusgeld te worden betaald.  Daarna dient het volledige bedrag te worden betaald.

Reacties van trainers

Adèle (organisator avontuurlijke loopreizen): “Het was een heerlijke opleiding, waarin ik niet alleen aan de slag kon met het perfectioneren van mijn eigen loopstijl, maar ook nog eens de vertaalslag kon maken naar ‘bewust hardlopen’ in trailrunning, mountainrunning en fastpacking.

Bewust hardlopen is een minder belastende ontspannen loopstijl, toepasbaar in allerlei soorten terrein (steil bergop, steil bergaf, dwars door de modder, over rotsblokken, etc.). Minder vechten, meer genieten. In het moment zijn en je mentaal sterk voelen. Goed aanvoelen waar je zwaartepunt ligt, hoe je houding is, op welke intensiteit je loopt. Efficiënter en energiezuiniger lopen. Blessurevrij en pijnvrij blijven. Het is een mooie ontdekkingsreis, op zoek naar jouw persoonlijke optimale loopstijl.

Ingrid en Johan, training- en trainerscoördinator AV Zuidwal: “Binnen onze vereniging was het idee geopperd om op een overzichtelijke manier trainers een kwalitatieve loopopleiding te laten volgen. Zodoende kwamen we bij Bewust Hardlopen uit, enerzijds vanwege het feit dat het ontspannen lopen met minder belasting ons aansprak, anderzijds omdat we met een grote groep trainers tegelijk in company deze cursus konden volgen. We hebben gemerkt dat de cursus Bewust Hardlopen onze horizon verbreed heeft, waardoor we nog meer aspecten uit de loopscholing kunnen halen dan voorheen. De afwisseling tussen theorie en praktijk was prima. De groep heeft zich ontwikkeld van een kritisch nieuwsgierig naar een enthousiaste club mensen. We zien ernaar uit om dit concept uit te dragen!”
Rita Zwiers: “De cursus Bewust Hardlopen voor trainers was voor mij een echte eye-opener. Een efficiënte combinatie van theorie en praktijk met goede individuele begeleiding voor jou als “bewust hardloper” en je rol als trainer. De jarenlange ervaring en het enthousiasme van Ronald en Elma maakt deze cursus erg waardevol en zorgt voor een goede aansluiting op de praktijk. Een aanrader voor iedere hardlooptrainer die bewuster en eigentijds training wil geven!”
Joep: “De cursus bewust hardlopen is constructief opgebouwd. De afwisseling van theorie met praktische oefeningen was goed op elkaar afgestemd, zodat er geen saaie momenten plaatsvonden en het constant boeiend bleef. Ook de groep trainers hield elkaar scherp en de vrolijke noot werd niet uit het oog verloren. Tijdens 5 zaterdagen krijg je een groot aanbod oefenstof aangeboden om mee aan de slag te gaan en je bewust te worden, dat hardlopen echt minder belastend kan zijn. Door de kracht van de herhaling leer je dit veranderingsproces te integreren in je huidige looppatroon. Een belangrijk onderdeel is het gebruik van video opnames. Dit is essentieel om je eigen verbeterpunten inzichtelijk te maken en ook om andere lopers te laten zien, wat anders kan in je loopbewegingen.”
Jan: “Ik heb de cursus als uitermate plezierig en praktisch ervaren. Met name het feit dat theorie en praktijk, door vele voorbeelden, naadloos in elkaar overlopen. Daarnaast werkt het feitelijk ervaren van de bijbehorende looptechniek erg positief. Het is verrassend hoe snel resultaat merkbaar goed aanvoelt. Het feit dat het concept Bewust Hardlopen wordt gepresenteerd als een lifestyle concept stelt mij als trainer in staat om de begeleiding van atleten in een bredere perspectief te plaatsen en individuele adviezen te geven. Het is positief dat de Atletiekunie het concept bewust hardlopen, met name voor de hele grote groep recreanten, heeft omarmd en in haar opleidingen verwerkt”.
Hans: “De aanpak van de trainerscursus Bewust Hardlopen past heel goed bij de lopers die ik in mijn trainingsgroep begeleid: geblesseerden en beginners. Het optrekken met andere trainers is heel leerzaam. Ik heb niet alleen geleerd van mijn eigen foutjes, maar ook van de dingen die de anderen minder goed deden. Gelukkig konden we ook iedere lesdag even naar buiten. Ik heb als hardloper veel baat bij het Bewust Hardlopen. De laatste jaren heb ik veel kuit-blessures gehad en overwogen om te stoppen met lopen. Door mijn loopstijl een beetje aan te passen, heb ik veel minder last van mijn kuiten. Ik peins er niet over om te stoppen, ik blijf gewoon lopen tot mijn 75e.”
Lenie: “De cursus is sterk door de combinatie van de blik op jezelf, je eigen beweegpatroon en je eigen leefstijl. Je leert dit op een positieve manier om te zetten naar een ontspannen en efficiënte beweging waarbij plezier voorop staat. Je word je bewust van de vraag ‘Wat willen en kunnen we doen vandaag’ in plaats van wat moeten we vandaag. Beleving – een lekker crossloopje over een zandpad in plaats van het moeten volgens schema’s – krijgt prioriteit. Verrassend hoe je hier zelf op reageert, maar ook een super leuk proces om door te lopen met je loopgroep. Een cursus waarmee ik de komende periode weer een extra dimensie aan de trainingen kan voegen.”
Leo: “Tijdens de opleiding heb ik geleerd bewuster met hardlopen bezig te zijn. Bewuster letten op de houding/strekking van het lichaam, ontspannen afwikkeling en landen onder de romp, enz. Dit in combinatie met “Denk je vooruit” is voor mij een grote meerwaarde bij het geven van hardlooptrainingen.
De lesstof (zowel theoretisch als praktisch) werd deskundig en spontaan overgebracht op mij. Er was ook voldoende gelegenheid voor eigen inbreng. Op vragen kreeg ik duidelijke antwoorden en voorbeelden.
De locatie in het oude IJsselstein sprak mij zeer aan en ook buiten hadden we prima plekjes om de oefenstof in de praktijk te brengen. Met veel plezier heb ik de opleiding gevolgd!”
Over de vorige cursussen en bijscholingen:
‘De bijscholing zat didactisch goed in elkaar. Het is geen keurslijf, geen wet die wordt voorgeschreven. Je kunt zelf uitproberen wat bij je past.’

‘De kracht zit ‘m in de goede praktische toepasbaarheid’.

‘Het kunnen zien waar spanningen zitten bij hardlopers en ook kunnen aangeven hoe dat anders kan, is voor mij een grote eyeopener.’

‘Deze cursus is bijzonder laagdrempelig. Je krijgt heel veel informatie die zeer geschikt is om te gebruiken bij trimgroepen.’

‘De mix tussen theorie en praktijkoefeningen is goed.’

‘Deze methode is bijzonder geschikt voor een grote groep hardlopers die via de huidige methodes juist blessures oplopen.’