Inleiding

Bewust Hardlopen is gericht op ontspannen lopen met minder belasting. De doelstelling is de bewustwording van de mentale en fysieke aspecten van hardlopen, om deze vervolgens te kunnen optimaliseren. Het uitgangspunt hierbij is ieders individuele manier van hardlopen. Deze wordt bepaald door onder meer lichaamsbouw, aanleg, ontwikkeling en karakter.

Bij de mentale component van Bewust Hardlopen, staat de kracht van de gedachte centraal. Met de juiste focus leer je op je veerkracht lopen en met meer ontspanning. Bij de fysieke component staan centraal oefeningen in houding, beweging, ademhaling, ontspanning en intensiteit. Een goede houding is zowel in het dagelijks leven, als bij het hardlopen van belang om het lichaam op de juiste manier te belasten.

REactive-boek-kl-221x300De techniek en beleving staan voorop en de afstand en snelheid zijn van secundair belang. Dit betekent overigens niet dat je hiermee niet snel kunt lopen. Doordat er minder spierschade en blessures ontstaan en het herstel sneller is, kan er optimaler worden getraind. Ook wordt er energiezuiniger gelopen, waardoor dit langer kan worden volgehouden. Kortom, met bewust hardlopen belast je minder en geniet je meer! De doelgroep van Bewust Hardlopen bestaat zowel uit beginnende als zeer ervaren lopers.

Ronald Valkenburg en Elma Sandee van Leefstijl- en Hardloopcentrum REactive (zie www.reactive.nl) hebben deze benadering van hardlopen ontwikkeld op basis van ervaring met verschillende hardlooptechnieken. Ook de inzichten vanuit de praktijk van sportfysiotherapie, leefstijl coaching en het geven van hardlooptraining op diverse niveaus hebben hieraan bijgedragen. Vanwege het grote effect van de cursussen op het loopgemak en -plezier en de enthousiaste en dankbare reacties, is in 2010 het boek Bewust Hardlopen verschenen. Het boek wordt geprezen om de prettige leesbaarheid en duidelijke illustraties. Het nodigt uit om ‘lekker’ te gaan lopen. In het najaar van 2012 is de tweede druk verschenen.

Naast de cursussen en clinics die worden gegeven aan particulieren, verenigingen en bedrijven, is er de trainersopleiding Bewust Hardlopen. Hieraan heeft de Atletiekunie in 2012 haar kwaliteitskeurmerk gegeven. Hiermee is Bewust Hardlopen de eerste trainerscursus in Nederland die dit keurmerk mag dragen.

Voormalig Nederlands hardloopkampioen Rob Druppers is ambassadeur van Bewust Hardlopen: “Bewust Hardlopen is voor iedereen die hardloopt, wil gaan hardlopen of die ooit gestopt is vanwege blessures”.